Instagram populair onder koffiedrinkers

Spotler Engage • 3 minuten leestijd • 26/07/2018
Media monitoring
Featured image

Nederlanders houden van koffie. Een rondje door de supermarkt of een blik op de drankenkaart van een cafe geeft inzicht in een wereld met oneindig veel koffie mogelijkheden. Van een Soy Latte tot een Espresso Bombon, je kunt het zo gek niet bedenken. Bonenkoffie, filterkoffie, oploskoffie, pads en cups. Voor elke wens is er wat. Ook koffiemerken haken hier handig op in. Welke merken worden online het meest genoemd en wat zijn de trends rondom koffie? Spotler Engage dook in de data om antwoord te geven op deze vragen.

‘Koffie’ het afgelopen jaar meer dan half miljoen keer besproken

Uit data van de Media Monitor blijkt dat koffie een veelbesproken topic is in Nederland. De term “koffie” is in de periode van dit onderzoek (1 juli 2017 t/m 30 juni 2018) al meer dan 650.000 keer genoemd.

Uit deze data zijn voor koffieproducenten veel relevante inzichten te halen. De data geeft antwoorden op vragen als: Wat zegt de consument over koffie? Hoe drinkt de consument zijn koffie het liefst? En zijn er trends te herkennen in wat mensen delen op social media over hun ‘koffiemoment’? Hoe staat dit tegenover de verkoopcijfers?

Koffiesoort op social

Op social media zien we dat cappuccino de meest populaire koffiesoort is. Het afgelopen jaar verschenen er meer dan 24.000 berichten over de koffie met melkschuim. Vooral op Instagram zien we de hashtag #cappuccino of varianten daarvan. De spelling is nog wel eens moeilijk, blijkt uit ons onderzoek naar taalfoutjes op social media.

In de top tien van populairste koffiemerken in Nederland op social media komen wij een aantal bekende namen tegen. Het afgelopen jaar werden de merken bijna honderdduizend keer genoemd op social media. Veruit het populairste merk op social media is Starbucks. Bijna 50% van de berichtgeving over de koffiemerken, ging over het Amerikaanse koffiemerk.

Koffiemerken online

“Een dubbele espresso voor Obiforeone?” - Starbucks meest populaire koffiemerk op social media

Starbucks is een sterk merk en heeft een grote groep loyale fans die graag laten zien hoe blij zij zijn met de koffie. Dit blijkt voornamelijk uit het feit dat Instagram het afgelopen jaar het platform was waar de naam Starbucks veel werd genoemd. Ruim 28% van de berichtgeving is afkomstig van Instagram. Veel mensen delen op dit platform een artistieke foto van hun net bestelde kop koffie. Op Instagram zien we dan ook dat de hashtags #starbucks en #starbuckscoffee samen goed zijn voor maar liefst meer dan 30.000.000 berichten. Wereldwijd delen mensen dus maar al te graag hun aankoop bij het bedrijf.

Een andere reden waarom Starbucks aankopen zoveel gedeeld worden via social media heeft te maken met het feit dat de naam op de beker vaak verkeerd gespeld wordt. Een paar jaar geleden ging de video “Why Starbucks Spells Your Name Wrong” van Paul Gale viral. De video is vandaag de dag al meer dan 12 miljoen keer bekeken en geeft een verklaring waarom Starbucks medewerkers namen opzettelijk verkeerd spellen: het zorgt voor extra reclame voor Starbucks, omdat mensen dit delen op hun social kanalen. Uit de data blijkt dat er het afgelopen jaar meer dan duizend berichten waren over de verkeerde spellingen van de namen.

Beergrit

Nespresso, What Else?

De nummer twee uit de lijst, Nespresso, is niet meer los te krijgen van de slogan ‘What Else?’. Al sinds maart 2011 is er berichtgeving te vinden rondom deze campagne in combinatie met George Clooney. In het afgelopen jaar kwam deze slogan (of een associatie met George Clooney) in bijna 7% van alle uitingen naar voren, voor een groot deel is dit allemaal gratis publiciteit voor Nespresso. Door niet alleen te monitoren op de eigen merknaam, maar ook campagnes en andere uitingen krijg je een compleet beeld van wat er wordt gezegd over jouw organisatie.

Gekeken naar een aantal reputatiepijlers op de site van het koffiemerk en het Twitteraccount, zien we dat kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan bij Nespresso. Op de website is een aparte pagina ingericht rondom de duurzame initiatieven van het koffiemerk en ook in verschillende online vakmedia wordt er gesproken over de duurzaamheid van Nespresso. Onder de noemer ‘The Positive Cup’ is het doel van Nespresso om een kopje koffie te maken met een positieve impact. Zo is de organisatie onder andere in staat om 100% van de aluminium capsules te recyclen.

Online zien we ook dat er steeds meer positieve berichtgeving is rondom Nespresso en fair trade koffie. Vooral de recycling van de capsules is een onderwerp wat veel besproken wordt op blogs (33%) en Twitter (32%). Om de reputatie te versterken is het van belang dat Nespresso goed communiceert over het recycleproces van de cups. Het liefst op Twitter en als reacties op blogs. Door deze interactie aan te gaan met de consument op de platformen waar zij aanwezig zijn ontstaat er een conversatie tussen merk en klant. Transparantie van de processen draagt daarin bij aan de loyaliteit en dus aan een sterke reputatie.

Kleinere merken scoren goed op fairtrade

Ook scoren juist de kleinere merken zeer goed op het gebied van fairtrade koffie. Uit onderzoek van Rank-A-Brand blijkt dat Peeze het beste scoort op fairtrade koffie. Zij kregen een A-label voor de initiatieven die zijn nemen om te zorgen voor eerlijke koffie.

Duurzame koffie

Ook op social media scoort Peeze het best van de kleinere merken op het gebied van duurzaamheid. Het afgelopen jaar verschenen er ruim vierhonderd berichten over het merk in combinatie met termen als ‘duurzame koffie’ en ‘fairtrade’. Dit is ruim 84% van alle berichtgeving rondom duurzame koffie van de Top-5 merken van Rank-A-Brand. Ook zien we dat deze berichtgeving overwegend neutraal of positief sentiment heeft, wat laat zien dat de initiatieven van het koffiemerk op het gebied van fairtrade koffie in de smaak vallen bij de consument.

Peeze

Media monitoring kan van essentieel belang zijn bij het maken van strategische beslissingen voor jouw merk of organisatie. Door gebruik te maken van een social media monitoring tool als de Media Monitor krijg je gemakkelijk inzichtelijk wat er over jou merk gezegd wordt en kun je strategische keuzes onderbouwen met actiegerichte data.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Spotler Engage voor jouw organisatie en welke invloeden goede media monitoring kunnen hebben op de merkreputatie? Vraag dan hier een demo aan of neem contact op met ons via contact-engage@spotler.com of (0)85 210 50 60.

De volgende merken zijn in dit onderzoek meegenomen: Starbucks, Nespresso, Douwe Egberts, Senseo, Peeze, Illy, Nescafé Dolce Gusto, Lavazza, Simon Lévelt, Beukenhorst, Mocca D’or, Bialetti, Segafredo Zanetti, Max Havelaar Koffie, Smit&Dorlas en L’or Espresso, 1 De Beste, Markant koffie, Hesselink en Fair Trade Original.

Geïnspireerd? Deel dit bericht!
Spotler Engage
Bij Spotler Engage hebben we een oprechte passie voor klantcontact, media monitoring en reputatiemanagement. We voeden onszelf continu met nieuwe kennis omtrent baanbrekende technologieën in deze branches. En uiteraard delen we deze kennis met liefde! Duik eens in onze whitepapers, ebooks, blogs, industry reports en succesverhalen. Hang je al aan onze lippen? Hopelijk kunnen we ons enthousiasme op je overbrengen en een mooi gesprek met je aanknopen!

Gerelateerde items

Spotler Engage • 4 minuten leestijd • 15/08/2023

Omnichannel, chatbots en monitoring belangrijkste voor optimale bereikbaarheid

Al ruim 10 jaar is Spotler Engage partner voor het publieke domein. Met oplossingen voor webcare, messaging, chatbots, m...
Lees verder Arrow right
Spotler Engage • 8 minuten leestijd • 10/07/2023

Infographic: 8 tips voor de beste media monitoring resultaten

Media monitoring brengt een schat aan waardevolle inzichten in jouw doelgroep, concurrenten, stakeholders, de industrie ...
Lees verder Arrow right
Laura • 4 minuten leestijd • 27/06/2023

Van data naar kennis: monitoring in een veranderend medialandschap

Als communicatieprofessional of woordvoerder wil je weten wat er over en rondom je organisatie speelt. Om een vinger aan...
Lees verder Arrow right