4 succesvolle Instagram campagnes

succes-op-instagram-4-voorbeelden-van-gave-campagnes

Instagram is populair en lijkt snel terrein te winnen. Maar hoe speel je hier als bedrijf nu op in? En, welke social media campagnes zijn nu écht populair in Nederland? Ik ging op zoek naar interessante campagnes van Nederlandse bedrijven op Instagram!

Vorige week lanceerden we bij OBI4wan de mogelijkheid om te reageren op berichten van Instagram. Eerder schreven we over hashtags op Instagram en het gebruik van video’s voor de branding van je merk. Tijd om eens te kijken naar algehele creativiteit van Nederlandse Instagram campagnes!

Instagram groeit gestaag

Volgens onderzoek van Marketingfacts is Instagram in 2015 qua gebruikers het zesde social media kanaal in Nederland. Na Facebook, YouTube, Twitter, Google+ en LinkedIn volgen ze al snel met meer dan 1,8 miljoen gebruikers. Volgens statistieken van Statista behaald Instagram wereldwijd een keurige 10e positie met meer dan 300 miljoen leden.

Grote gebruikersaantallen zijn mooi en voor veel bedrijven een goede drijfveer om aan de slag te gaan met dit social media kanaal, iedereen wil toch een groot bereik behalen? Maar toch is het niet verstandig om lukraak met een social media profiel te starten.

Zorg voor een goede contentstrategie

Zonder strategie ben je nergens. ‘Mijn doelgroep zijn mannen en die zitten op Facebook’ is lang niet voldoende. Kun je dat dan ook onderbouwen met een duidelijke strategie? Vaak niet! Het is dus belangrijk om een goede contentstrategie te ontwikkelen die je uiteindelijk ook kunt gebruiken voor de diverse social media kanalen waar je actief bent. Waar is mijn ‘doelgroep’ actief, wat willen ze wel of juist niet zien? En, hoe maak je van volgers ook echt fans? Beschrijf dit alles in een goede contentstrategie zodat je vooraf al hebt gedefinieerd welke content het beste past op Instagram.

4 succesvolle Instagram campagnes op een rij

Onlangs werd de Instagram Brand Monitor gelanceerd: een wekelijkse ranglijst van Nederlandse merken op Instagram. In deze lijst zijn de eerste 5 posities bezet door merken die bij het grote publiek (lees: ouder publiek) naar verwachting niet zo bekend zijn. Zo vind je hier o.a. voetbalpagina 433, schoenenmerk Filling Pieces en lifestyle magazine Wannahaves. Op nummer 6 en 7 vind je KLM en AFC Ajax. Nu is het wel zo dat men zelf Instagram accounts kan/moet toevoegen. Het kan dus zijn dat bepaalde accounts nog niet vermeld staan.

Na een rondje langs de velden viel mijn oog op een aantal interessante, grappige en vooral leuke Instagram campagnes. ‘Watch and learn from the best!’

Professioneel vliegtuigjes gooien met #klmpaperplanes

Op 13 mei 2015 lanceerde KLM een nieuwe campagne op Instagram: #klmpaperplanes. In deze campagne worden foto’s gedeeld van gevouwen papieren KLM vliegtuigjes op diverse prachtige locaties over de hele wereld. Al snel verschenen enthousiaste reacties van mensen die graag mee wilden doen met de actie. KLM reageerde met een blog voor het maken van deze vliegtuigjes, met zelfs een aantal verschillende modellen! Met prachtige shares op Instagram waarin deze hashtag wordt gebruikt, vele reacties van fans én social media aandacht is deze social media campagne terecht luchtig en geslaagd te noemen.

klm-klmpaperplanes-op-instagram

#Photooftheday met baby’s en kinderwagens

Bugaboo is een Nederlandse producent van mobiliteitsproducten maar richt zich anno 2015 voornamelijk op luxe kinderwagens. Zijn baby’s, mooie achtergronden en stoere kinderwagens ingrediënten voor een succesvolle campagne? Jazeker! Bijna elke post op Instagram wordt voorzien van de hashtag #photooftheday en worden gedeeld door fans. Dit levert prachtige foto’s op die zeer goed scoren op het gebied van engagement.

Ik kwam tot de interessante ontdekking dat Bugaboo deze campagne enkel op Instagram inzet. Op Facebook, waar ze meer dan 300.000 likes hebben, delen ze voornamelijk tips, ideëen (DIY) en de nieuwste producten. Geen unieke campagne, maar wel een campagne die specifiek is afgestemd op de Instagram volgers van Bugaboo.

bugaboo-photooftheday-op-instagram

Gek doen met #fantaplay

Fanta lanceerde onlangs de wereldwijde campagne #fantaplay. Bedoeld als een soort van bucketlist van 100 dingen die je moet hebben gedaan voor je 18e levensjaar. Hiervoor hebben ze o.a. een webapp gebouwd waar je het #fantaplay spel kunt spelen. Via Instagram, waar ze nu nog een relatief laag aantal volgers (1.700+) hebben, delen ze o.a. leuke foto’s die gedeeld zijn door fans. De campagne, die is begonnen met commercials op TV, is inmiddels doorgetrokken in de gehele (online) marketing strategie. De verpakkingen van de Fanta drankjes bevatten allemaal speciale #fantaplay uitvoeringen die je kunt gebruiken om gekke foto’s te delen met vrienden en de rest van de wereld. Een goed uitgedachte campagne met de focus op de juiste doelgroep. Speels, vrolijk en zomers!

fanta-fantaplay-op-instagram

In de wolken met Transavia #crewlife

Een vliegtuig mogen besturen en uitzicht hebben over een prachtig meer, de oceaan of over prachtige bergen? Het is de droom van velen. De crew van Transavia maakt dit dagelijks mee en deelt via Instagram prachtige foto’s en video’s vanuit de cockpit, van de bemanning en de bestemmingen waar ze op vliegen. Op deze manier heb je als fan de kans om je eventjes een crewmember te wanen. De hashtag #crewlifewordt veelvuldig gebruikt en getuige de positieve reacties en likes is deze campagne een hit!

transavia-crewlife-op-instagram

Succesformule voor zakelijk succes?

Het valt mij op dat het aantal volgers van de grotere Nederlandse bedrijven, vergeleken met bijvoorbeeld het aantal volgers van de Facebookpagina, nog niet erg groot is. In mijn eigen omgeving merk ik uit reacties dat mensen bewust de keuze maken om geen óf weinig bedrijven te volgen op Instagram. Dit zodat ze enkel de leuke, gekke en beschamende foto’s van zijn of haar vrienden te zien krijgen zonder dat de tijdlijn ‘vervuild’ wordt door commerciële berichten van bedrijven. Nu is er dus geen specifieke formule voor zakelijk/commercieel succes op Instagram, maar bovenstaande voorbeelden laten wel goed zien hoe je met leuke content kan scoren, via campagnes waar je fans zich mee kunnen én willen identificeren.

Recommended Posts