(Nederlands) De populariteit van Lowlands neemt af op social media

De populariteit van Lowlands op social media neemt af

Afgelopen weekend stond Biddinghuizen weer op zijn kop tijdens Lowlands 2018. Het driedaagse festival met grote namen als Dua Lipa, Kendrick Lamar en The Wombats werd dit jaar door ruim 55.000 bezoekers bezocht. En OBI4wan was OBI4wan niet als wij niet even hebben gekeken naar de online populariteit van dit enorme festival!

Lowlands vond dit jaar plaats op 17, 18 en 19 augustus en sinds het begin van deze maand is het festival al meer dan veertienduizend keer genoemd op social media. Ook de officiële hashtag van het festival, #LL18, werd meer dan vierduizend keer werd gebruikt door bezoekers. In vergelijking met vorig jaar verschenen er aanzienlijk minder berichten. In dezelfde tijdsperiode verschenen er bijna 45% minder berichten. Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat steeds meer mensen de smartphone thuis laten tijdens het bezoeken van een festival. Door “alledaagse” impulsen worden we afgeleid en gaan festivalbezoekers minder op in het moment.

Uit de media monitoring tool van OBI4wan blijkt dat het hoogtepunt van Lowlands 2018, althans op social media, rond 14:00u op zondagmiddag was. Opvallend is dat er op dat moment geen grote artiest op het podium stond, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat bezoekers even de tijd hadden om social media bij te werken en te reageren.
Gorillaz en Kendrick Lamar meest genoemd tijdens het festival
Uiteraard is muziek het grootste spektakel van Lowlands. Voor het programma werden grote en kleinere namen gevraagd wat resulteerde in een gevarieerde line up voor de editie van 2018. Ook op social werden de artiesten veel genoemd. De Gorillaz sloten de eerste dag van Lowlands af, maar kregen veel kritiek over het optreden. Gastartiesten zoals De La Soul maakten de show van de Britse 3-D band, maar de band zelf was weinig spannend, aldus recensenten in online media.

Hiphop koning Kendrick Lamar werd beter ontvangen. De Amerikaanse rapper sloot de zondag van het festival af en werd op social media bejubeld voor zijn optreden. Festivalgangers vonden het goed om te zien dat er ook gekeken werd naar andere muziekgenres. Was Lowlands voorheen misschien meer gericht op alternatieve muziekstromingen, inmiddels zijn alle soorten muziek welkom op het festival.

Naast bekende bands, dj’s en acts was er ook ruimte voor andere vormen van beeldende kunst, zoals de ballet sensatie Sergei Polunin. De Oekraïense danser danste bij het Engelse Royal Ballet en werd op 20-jarige leeftijd, als jongste danser ooit, bekroond tot Prima Ballerino. Hoewel de danser pas rond twee uur ‘s nachts op het podium verscheen, stonden belangstellenden zelfs buiten nog buiten in de rij. De hashtag #polunin werd ruim driehonderd keer gebruikt.

Science op Lowlands
Dat het festival niet alleen om muziek draait is wel duidelijk, want ook dit jaar werden het terrein en de bezoekers weer ingezet voor de wetenschap. Zo kon je onder andere meedoen met het testen van een bril die via de ogen het alcoholpercentage in je bloed test (Ja, echt!) en hebben studenten en onderzoekers van de universiteit van Groningen tijdens het festival getest of de Engelse taal gemakkelijker wordt wanneer mensen een drankje gedronken hebben.

Voor de wetenschap is een festival een goede plaats om onderzoek te doen, vanwege de grote hoeveelheid proefpersonen en de welwillendheid van de bezoekers. Vaak vinden de bezoekers het leuk om mee te werken en komen zij zelf op het onderzoek af.

Online zien we dat het festival bijna driehonderd keer werd genoemd in combinatie met science, wetenschap en wetenschappelijk onderzoek. Vooral op Twitter wordt er gesproken over de onderzoeken van de verschillende teams, hogescholen en universiteiten. Er worden grapjes over gemaakt, maar over het algemeen zijn de berichten positief en zien mensen het als een interessant en leuk gegeven om mee te werken aan het onderzoek tijdens het festival.

Sponsors en mediapartners weinig zichtbaar op social media
Ook dit jaar waren er weer een aantal grote namen verbonden aan het festival. Sponsor Heineken heeft een eigen podium in Biddinghuizen, de Rabobank werkt samen met Mojo entertainment om de jongere doelgroep te bereiken en Miele kwam vorig jaar al verrassend uit de hoek met een was ervaring voor de bezoekers. Dit jaar kwam de fabrikant van huishoudelijke artikelen ook nog eens met een gigantische stoomoven, waar festivalgangers gezonde maaltijden konden krijgen om weer op krachten te komen. Online zien we echter vooral de enorme wasmachine voorbij komen.

Opvallend is wel dat geen van deze grote merken echt zichtbaar is op social media tijdens het festival. Brasserie2050, een initiatief van Rabobank, werd het meest genoemd op social media. Heineken wordt voornamelijk genoemd vanwege de eigen tent van het biermerk tijdens Lowlands. Hier hebben onder andere Spinvis en Nick Murphy op het podium gestaan en kon je Taekwondo leren. Hoewel de sponsors dus veel geld en moeite stoppen in de zichtbaarheid van het merk op een groot festival als Lowlands, blijkt in de praktijk dat er nog niet veel gesproken wordt over deze merken tijdens het festival. We kunnen hieruit concluderen dat er voor sponsors nog veel mogelijkheden liggen voor de zichtbaarheid op social kanalen.

Uit de data van OBI4wan is gebleken dat Lowlands dit jaar minder populair is geweest op social media dan voorgaande jaren. Dit kan te maken hebben met het feit dat mensen geen behoefte hebben om berichten te plaatsen tijdens het festival en telefoons thuis hebben gelaten of dat er gewoon minder te delen viel. Desalniettemin is Lowlands elk jaar een daverend succes en dat zal voorlopig ook zo blijven.

Recommended Posts